Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/managementplezier.nl/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2254 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/managementplezier.nl/httpdocs/wp-content/plugins/woocommerce-checkout-manager/includes/checkout-additional.php on line 140 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/managementplezier.nl/httpdocs/wp-content/plugins/woocommerce-dynamic-pricing/classes/class-wc-dynamic-pricing-adjustment-set-category.php on line 22 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/managementplezier.nl/httpdocs/wp-content/plugins/types/library/toolset/types/embedded/includes/wpml.php on line 643 BLOG: Het ritme van de Corporate Tribe - Management Plezier
Go to Top
  • Geen producten in je winkelmand.

BLOG: Het ritme van de Corporate Tribe

Door Jitske Kramer

Elke groep, waar ook ter wereld, creëert een ritme. Een beat om samen te kunnen leven, werken en zijn. Dit ritme kun je zien in de manier waarop mensen praten en bewegen. Hoe ze omgaan met de tijd en de planning. Denken in ritmes geeft een andere manier om naar cultuur in groepen te kijken. Niet vanuit ratio en verstand, maar vanuit gevoel.

Jamsessie
Sterke tribes hebben goede onderlinge relaties. Kennen elkaar, delen open en eerlijk informatie en kunnen op elkaar inspelen. Uiteraard met expliciete aandacht voor verschillen en diversiteit. Een band met alleen maar tuba’s maakt nu eenmaal minder goede muziek dan een band met verschillende instrumenten. Goed samenwerken is als een jamsessie: je spreekt een paar spelregels af en vervolgens ga je los, terwijl je goed op elkaar afgestemd blijft. Af en toe volgen en elkaar zo nu en dan een solo gunnen. In teams is dit niet anders. In een organisatie, een Corporate Tribe, zoek je naar een gezamenlijk ritme, met daarbinnen variatie in tempo en geluid. Elke afdeling heeft zijn eigen cultuur en de leiders zijn de dirigenten die ruimte geven aan alle tribe members.


Nieuw geluid
In een groep is meestal een bepaald ritme dominant. Dit is de dominante organisatiecultuur, de norm voor de manier waarop mensen met elkaar omgaan, hoe de planning vorm krijgt, et cetera. Bij meer diversiteit in de groep komen er ook meerdere mogelijkheden, ritmes, voorkeuren en geluiden beschikbaar. Het vergroten van diversiteit en inclusie betekent dat je mensen die anders zijn niet alleen op je feestje dat werk heet uitnodigt, maar ook dat ze daadwerkelijk mogen meedoen. Door ieders eigenheid toe te voegen aan het basisritme, ontstaan er nieuwe producten, diensten en processen.


Inclusieve, open werkcultuur creëren
We kunnen mooi en veel praten over open werkculturen, over dienend leiderschap, over diversiteit en inclusie. Maar zonder de bijbehorende actie hebben we er niet zoveel aan. En actie komt vanuit inspiratie, wil en nieuwe ideeën. Wil je gevoed worden met antropologische inzichten en wetmatigheden over hoe mensen tribes bouwen? Ben je nieuwsgierig waarom alle culturen muziek kennen en hoe je dit in jouw organisatie tot je voordeel kunt laten werken? Heb je zin in een totaal andere kijk op organisaties, leiderschap en samenwerking? Mis dan dit unieke seminar niet. The rhythm of life… in de Corporate Tribe. I dare you…


Jitske Kramer

Jitske Kramer & Typhoon zijn samen de sprekers van het seminar ‘Rhythm of Life’, op 7 november Theater Odeon Figi in Zeist.

Jitske schreef samen met Danielle Braun het managementboek van het jaar: De Corporate Tribe.